Povodom Dana sigurnijeg interneta 2017. na portalu ZAGREB.info objavljen je 4. veljače tekst novinarke Lucije Špiljak  “DONOSIMO SAVJETE DJEČJE PSIHOLOGINJE: Evo kako zaštititi djecu i mlade od internetskog nasilja i opasnih sadržaja” u kojem je stručna sugovornica bila Mia Roje, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba:

“Suvremene tehnologije djeci i mladima pružaju pregršt mogućnosti koje rado koriste prije nego što su zaista spremni nositi se sa svim opasnostima i odgovornostima.

Djeci i mladima nužno je potrebno nježno i čvrsto vodstvo od strane ostalih, a Dan sigurnijeg interneta održava se svake godine početkom veljače, točnije ove se godine obilježava 7. veljače. Sukladno tome, kao i zbog poražavajućih činjenica i rezultata istraživanja o sigurnosti interneta, razgovarali smo s psihologinja Mijom Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koja nam je pobliže predstavila ovu tematiku i problematiku, te podijelila korisne savjete i upute za roditelje.

Suvremene tehnologije koriste čak i djeca predškolske dobi

Psihologinja je prvenstveno istaknula istraživanja koja pokazuju da mladi provode i do osam sati dnevno uz suvremene tehnologije. Iako većina tog vremena, kaže, odlazi na TV, vrijeme provedeno na društvenim mrežama i internetu općenito, svake godine sve je bliže vremenu pred televizorom.

Prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona, 99 % mladih (11-18 godina) koristi Internet, a 93 % njih ima otvoren Facebook profil.

Gotovo 70 % djece otvorilo je svoj profil prije dobne granice od 13 godina, koju propisuje Facebook. Čak i djeca predškolske dobi koriste suvremene tehnologije.

Američka pedijatrijska akademija preporuča da djeca 0-2 godine uopće ne budu izložena medijima, no mnogi roditelji ne pridržavaju se te upute. Razlozi za to su, naglašava psihologinja, brojni; neki roditelji nisu upoznati s rizicima, neki smatraju da će djeca naučiti korisne stvari, zabaviti se, biti bolje prihvaćena među vršnjacima ili ih nastoje zaokupiti kako bi se umirila na određeno vrijeme.

“Na razini Hrvatske, u provedbi je prvo istraživanje na temu predškolske djece i korištenja suvremenih tehnologija (Poliklinika i Hrabri Telefon). Inozemni podatci govore da gotovo 50 % djece predškolske dobi redovno koristi internet i suvremene tehnologije.“

Internet nudi i brojne pogodnosti

Iz svega navedenog, dodaje Mia, proizlazi da bi roditeljima bilo jako teško, a možda i nemoguće, u potpunosti izdvojiti svoju djecu od suvremenih tehnologija. No, psihologinja kaže da nam to ne mora ni biti cilj.

“Suvremeno društvo nudi brojne pogodnosti za djecu i mlade. Putem interneta djeca mogu učiti, zabavljati se, povezivati se s prijateljima i obitelji (što je posebno važno za sramežljiviju djecu), razvijati neke sposobnosti, istraživati o svojim interesima, tražiti korisne informacije i tako dalje. Kao i za većinu stari u životu, važno je koristiti internet odgovorno i s mjerom.“

Psihologinja je istaknula da bi roditelji trebali biti upoznati sa suvremenim tehnologijama barem u nekoj mjeri jer su one nesumnjivo važan i sveprisutan aspekt okruženja u kojem odrastaju današnja djeca.

“Ako ne znamo o čemu se radi, teško možemo prepoznati rizike i opasnosti. Istraživanja pokazuju da roditelji najčešće brinu o sadržajima kojima su djeca izložena, i to osobito o agresivnim sadržajima. Djeca uče po modelu i cijeli niz istraživanja u posljednjih pedesetak godina govori u prilog tezi da agresivni sadržaji mogu potaknuti razvoj agresivnog ponašanja u djece. Neke roditelje brine i hoće li njihovo dijete biti izloženo seksualnim sadržajima kroz suvremene tehnologije. Postoje određena ograničenja koja se mogu postaviti na televizoru i računalu i o njima se vrijedi raspitati“, naglasila je stručnjakinja.”

Članak u cijelosti pročitajte na portalu ZAGREB.info na linku: http://www.zagreb.info/zivot/donosimo-savjete-djecje-psihologinje-evo-kako-zastititi-djecu-i-mlade-od-internetskog-nasilja-i-opasnih-sadrzaja/110012

Print Friendly, PDF & Email