Zadovoljna.hr: “Faktor koji najviše utječe na rast samopouzdanja djece”

Na portalu Zadovoljna.hr objavljena je tema o tome kako razvijati samopouzdanje djeteta: “Nisu pohvale: Faktor koji najviše utječe na rast samopouzdanja djece”.

Istaknuti su savjeti psihologinje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Mie Roje:

Roditelji nailaze na razne kontradiktorne informacije u medijima, priručnicima, razgovarajući s prijateljima i kolegama. Često im kažemo što ne bi trebali, primjerice ni previše, ni premalo hvaliti dijete, te navodimo moguće loše posljedice u slučaju da se ne drže uputa. Roditelji vole svoju djecu i djeluju prema njima iz najbolje namjere, zato je važno osnažiti ih u roditeljstvu, ponuditi im savjete što i zašto činiti.

Dakle, kvalitetan i topao odnos najbolje je što možete ponuditi djetetu – čak i ako nemate puno zajedničkog vremena, usmjerite se na kvalitetu vremena. Dijete će se osjećati bolje i više samopouzdano ako ste mu kvalitetno posvećeni 15 minuta, ako ga gledate, pitate kako je, pokazujete nježnost i zanimanje, nego ako s njim provedete više sati u prostoriji, ali gledate u male ekrane.

Što se tiče pohvala, svakako bih ohrabrila roditelje da hvale svoju djecu. Neće ih time razmaziti ni učiniti narcisima ili perfekcionistima u negativnom smislu – ako paze na vrstu pohvale.

Dajte djetetu kompliment na njegovu osobnost, pohvalite trud, izrazite radost, veselje, zahvalnost, nježnost što zajedno provodite vrijeme, umjesto da se samo usmjeravate na postignuća.

Tako će djeca dobiti poruku da su vrijedna i voljena kao osobe. Roditeljska pažnja djeci je najbolja nagrada i potkrepljenje, kakva god ta pažnja bila. Što ju više poklanjamo djetetu u pozitivnom smislu, time će ju dijete manje tražiti neadekvatnim načinima”.

Cijeli tekst pročitajte ovdje: https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/nisu-pohvale-faktor-koji-utjece-na-rast-samopouzdanja-djece—493883.html

Print Friendly, PDF & Email