Večernji list: “Djeca seks gledaju sa 11,5 godina”

Povodom objave preliminarnih rezultata longitudinalnog istraživanja seksualizirane uporabe interneta u adolescenciji PROBIOPS-a i Agencije za elektroničke medije pod vodstvom prof. Aleksandra Štulhofera novinarka Dijana Jurasić objavila u “Večernjem listu” temu “Djeca seks gledaju sa 11,5 godina”. Stručni sugovornici su prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb:

“U dobi od 11,5 godina dječaci danas u prosjeku gledaju seksualno eksplicitne sadržaje, koji izravno prikazuju spolne odnose i različite seksualne aktivnosti, a djevojčice to čine s 12,5 godina. Više od 80 posto tinejdžera koristi se mobitelima za pristup takvim sadržajima, a češće ih gledaju dečki. Preliminarni su to rezultati longitudinalnog istraživanja seksualizirane uporabe interneta u adolescenciji PROBIOPS-a i Agencije za elektroničke medije pod vodstvom prof. Aleksandra Štulhofera. Kao i u svijetu u kojem je to još više uzelo maha, i u nas tinejdžeri prakticiraju seksting odnosno šalju svoje erotizirane fotografije ili videosadržaje preko interneta. U kojoj je mjeri seksting raširen znat će se najesen kad istraživanje koje se provodi od 2015. u više navrata među zagrebačkim i riječkim srednjoškolcima bude gotovo. Zasad se zna da zagrebački tinejdžeri češće prakticiraju seksting od riječkih.

Zlouporaba fotografija

Kad studija bude gotova, znat će se i kako izloženost adolescenata seksualiziranim i seksualno eksplicitnim sadržajima utječe na njihov psihosocijalni razvoj, stajališta o rodnoj ravnopravnosti, partnerske odnose… No i sada stručnjaci za djecu znaju, ako golišave fotografije djece završe u trećim rukama, da im to može stvoriti niz problema, kao i prerano upuštanje u seksualne odnose.
……

Psihologinja Gordana Buljan Flander, da je se pita za zakonsku granicu za seksualne odnose tinejdžera, podigla bi je na 16 godina.

Nezreli za seksualne odnose 

Tinejdžeri misle da moraju biti popularni odmah i sad i biti nagrađeni barem pažnjom ili lajkovima… Danas se zna da se mozak razvija do 25., zadnji se razvija frontalni režanj s centrima za uzroke, posljedice i logično zaključivanje. U pubertetu djeca funkcioniraju iz limbičkog dijela, gdje su centri za nagradu, pa kad šalju ili objavljuju razgolićene ili seksualizirane fotografije ne povezuju uzroke i posljedice. Dali smo im moderne tehnologije u ruke, a nismo ih naučili kako ih koristiti, ni odgovornosti. I mediji ih bombardiraju da će biti popularniji što su više seksualizirani – ističe.

Zato djeci kaže neka pet puta promisle žele li neku fotku objaviti da im je vidi mama. Stoga je važno da roditelji, dok su djeca mala, kontroliraju što gledaju i da su u pubertetu kroz razgovor uključeni u sadržaje koje prate i da djeca bitne informacije dobiju od roditelja, ali i od profesionalaca.”

Tekst u cijelosti pročitajte na portalu Večernjeg lista:  https://www.vecernji.hr/vijesti/djeca-seks-gledaju-sa-11-5-godina-1257140

Print Friendly, PDF & Email