T-Portal:Kakva treba biti uloga baka i djedova u odgoju djece

Na T-portalu je 23. rujna 2017. objavljena tema autorice Elme Katane pod naslovom: “Psihologinja savjetuje: Kakva treba biti uloga baka i djedova u odgoju djece”. Stručna sugovornica u temi je bila Mia Roje, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Cijeli tekst možete pročitati na linku ovdje, a mi prenosimo nekoliko zanimljivih odlomaka:

“Bake i djedovi pozitivno djeluju na djetetov socijalni, emocionalni i psihički razvoj te čine optimalnu zamjenu za roditelje u vrijeme njihove odsutnosti. No kad kažemo ‘zamjena’, trebamo ostati jako oprezni – bake i djedovi nisu isto što i roditelji. U nekim obiteljima uloga baka i djedova posebno je važna jer čuvaju djecu i provode mnogo vremena s njima. Međutim, i u obiteljima koje ne dijele svakodnevni život s bakama i djedovima dobro je raditi na očuvanju obiteljskih veza i odnosa, čemu uvelike pomažu suvremene tehnologije’, objašnjava Roje.

Ipak, naglašava kako je bitno razdvojiti njihovu ulogu od roditeljske te upozorava na potencijalne probleme koji se kriju iza toga.

‘Neke bake i djedovi nastoje preuzeti glavnu ulogu u odgoju djeteta, što može narušavati roditeljski autoritet, iako to uglavnom rade iz najbolje namjere. Tako primjerice oni mogu pomisliti da su roditelji previše popustljivi ili strogi prema djetetu, mogu imati drugačije stavove o tome što bi dijete trebalo odijevati, jesti, kako bi trebalo provoditi slobodno vrijeme i slično, pa postanu pretjerano uključeni i potiču sukobe s roditeljima. Teme razilaženja uglavnom se tiču stila odgoja i stavova o tome što se djeci treba, odnosno ne treba dopuštati. Roditelji mi često kažu da je dijete bilo kod bake ili djeda pa se ‘pokvarilo’, odnosno vratilo puno šire postavljenih odgojnih granica. Naravno da postoji generacijski jaz i razlika u mišljenjima roditelja i baka, odnosno djedova, samo je pitanje kad ta razlika postaje problem. Problem je uglavnom komunikacijske prirode, kad su ljudi rigidni i zakopani u svojim stavovima, bez dijeljenja osjećaja i argumentiranog raspravljanja’, rekla je mag. psihologije.”

Print Friendly, PDF & Email