REVIJA HAK-a: Opsesija mobitelima

“Tko je onda pametniji, čovjek ili uređaj?” naslov je članka kojeg je  Gordana Igrec napisala za glasilo HAK-a (Hrvatskog auto kluba). Tema je opsesija mobitelima.

Psihijatrica iz Psihjatrijske bolnice u Vrapču dr. med. Vera Folnegović Šmalc je govorila o tome kako usmjerenost na mobitele i laptope po nekoliko sati djevno kod mladih “stvara svijet pseudoautizma i neosjetljivosti za druge, a djeca ostaju prikraćena za nesputanu igru, druženje, čitanje knjiga, razvijanje mašte te sklonosti hobijima i slobodnim aktivnostima.”

Psihologinja Ana Raguž je predstavila rezultate Istraživanja o iskustvima i ponašanjima djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook koje su 2013. proveli Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabri telefon te je naglasila:

“Samo korištenje interneta i/ili mobitela nije jedini indikator koji upućuje na ovisnost djeteta. Uvijek je važno uzeti u obzir i ostale poteškoće s kojima se dijete suočava jer se rijetko ovisnički oblici ponašanja o mobitelu ili internetu javljaju izolirano.”

Temu objavljenu u Reviji HAK-a u cijelosti preuzmite ovdje:

HAK Opsesija mobitelima (PDF)

 

Print Friendly, PDF & Email