JUTARNJI LIST: Preživjeti razvod

U prilogu Like Jutarnjeg lista objavljena je tema “Preživjeti razvod” novinarke Mare Modrić, a ispred Poliklinike je sudjelovala psihologinja Mia Roje.

“Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prošloj se godini razvelo 7036 parova, što čini gotovo trećinu od ukupnog broja u prošloj godini sklopljenih. To su najlošiji podaci od kad se vode statistike u Hrvatskoj, a uzme li se u obzir činjenica da gotovo 60 posto tih parova ima malodobnu djecu, podaci su tim gori.

– Roditeljima uvijek kažem da je za djecu bolji dobar razvod nego loš brak. Djeca će u pravilu na informaciju o tome da im se roditelji rastaju reagirati neugodnim emocijama kao što su tuga, ljutnja, sram i briga. Ono što je vrlo bitno jest djeci uporno naglašavati da ona nisu kriva za probleme između roditelja – govori magistrica psihologije Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, specijalizirane za pružanje podrške djeci s različitim traumatskim isustvima. Unatoč tome što razvod roditelja niti u jednoj dobi nije ugodan, on na djecu ne mora nužno ostaviti trajne posljedice, složni su psiholozi. Bitno jest da majka i otac u takvoj situaciji nastupe kao tim, svoje razmirice ostave po strani i djeluju u najboljem interesu svog djeteta.

Najčešća pogreška koju roditelji rade jest pokazivanje vlastite emocionalne nesigurnosti pred djecom, objašnjava dr. sc. Ana Kandare Šoljaga, što mališane jako plaši:
– Djeci su potrebni zreli i stabilni odrasli koji “čvrsto drže kormilo”, koji djeluju kao da znaju što rade i koji vide izlaz iz trenutačne situacije. Kad roditelji izgube kontrolu nad situacijom, djeca će biti u potpunosti izgubljena – objašnjava riječka psihologinja.”

Tekst u cijelosti preuzmite/pročitajte ovdje:

Like Razvod (PDF, 584 KB)

Print Friendly, PDF & Email