Jabuka TV je emitirala polusatni intervju s prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander u ponedjeljak 17. rujna 2018. povodom proglašenja ravnateljice Ženom godine 2018. Na pitanje kako je doživjela to priznanje prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander osvrnula se posebno na promjenu društvene klime koja je to priznanje i omogućila:

“To je bilo priznanje meni osobno, i svakako da mi je bilo drago, ali nekako mi se još više činilo važnim i zbog toga što je pokazalo koliko se promijenila situacija u društvu. Prije 20,30 godina pa čak i 15,20 godina nije se puno govorilo o zlostavljanju djece, nije se govorilo o dječjim pravima, a danas se dobiva nagrada za to što se time bavim. Tako da mislim da je to jedan veliki pokazatelj za to koliko se promijenila klima u društvu i koliko se danas puno više bavimo zaštitom djece i koliko progovaramo o dječjoj patnji. Jer ljudi vrlo rado zatvaraju oči na dječju patnju, „Ne želim znati da dijete pati“, „Ne želim znati da je dijete zlostavljano“, „Malo ću se igrati Poncija Pilata i zatvorit ću oči i neću se u to, neću se petljati u obitelj“. Prije dvadesetak godina u Hrvatskoj je bio takav stav i među stručnjacima i među građanima vrlo često zastupljen, danas više nije tako i zaista sam ponosna da smo došli do ove točke.“

U daljnjem tijeku polusatnog intervjua kojeg u cijelosti možete pogledati na našem You Tube kanalu ravnateljica je govorila o svojih 30 godina rada s djecom, o nasilju nad djecom i među djecom, o visoko-konfliktnim razvodima te naposlijetku i o tome kakva je njena vizija budućnosti Poliklinike:

„Poliklinika djeluje 15 godina i u tih smo 15 godina doista puno napravili – postali smo primjer dobre prakse u Vijeću Europe, dobili smo nagradu za najbolji multidisciplinarni tim i jako smo prepoznatljivi u Europi. Često nas zovu upravo za problematiku suradnje psihologije, medicine i pravosuđa u zaštiti djece. Mi nudimo sucima da dijete ne mora uopće ići na sud ako je seksualno zlostavljano, nego se kod nas može ispitati. Kod nas mogu doći i sudac i odvjetnik i sudsko vijeće, tako da dijete uopće ne mora ići na sud. Moram priznati, da nakon puno naših uvjeravanja i inicijativa da to naprave besplatno kod nas, sad su suci počeli dolaziti. Dakle, voljela bih da razvoj Poliklinike ide u tom smjeru da djeca koja su žrtve težih kaznenih djela budu ispitivana u Poliklinici i da ne moraju ići na sud.

Voljela bih također da se nastavi europska suradnja Poliklinike, i da ostanemo i dalje primjer dobre prakse u zaštiti djece. U regiji smo sigurno vodeća edukativna ustanova jer kao konzultant UNICEF-a često i ja radim i u Srbiji i u Crnoj Gori,  i u Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Dosta surađujemo sa raznim institucijama i u razvijenijim  europskim zemljama, u Skandinaviji i u Engleskoj. Nekako ja imam namjeru upravo širiti tu suradnju u Europi, da se povežemo s drugim institucijama koje se bave ovom problematikom. Ono što bih zaista voljela je da Poliklinika bude mjesto gdje će roditelji doći bez imalo srama i bez imalo otpora, da shvate da to nije nešto što je sramota za obitelj ili za dijete nego da je Poliklinika mjesto gdje će se i njima i djetetu pružiti podrška i pomoć.“

Print Friendly, PDF & Email