INDEX:O cyberbullyingu u Dubrovniku

Povodom slučaja cyberbullyinga nad djevojčicom u Dubrovniku koja je ostala bez majke, Index.hr je objavio temu s nizom pojedinosti uz komentar prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander:

“Ne ulazeći u konkretan slučaj, mogu reći da je cyber bullying sve okrutniji. Jedan od razloga je što počinitelji znaju da su anonimni, a to sve povećava osjećaj nesigurnosti kod žrtve. Osjećaj nesigurnosti je povećan time što dijete ne može izaći iz situacije, a iz škole i s igrališta može otići. Ovdje ne može otići jer kad je to jednom na internetu, ostaje vječito na internetu. Ne može biti rješenje da roditelj kaže da dijete ugasi internet jer time nesigurnost djeteta neće nestati, nego se sve više povećava”, rekla je za Index doktorica Buljan Flander.

Pojasnila je zašto je vršnjačko nasilje putem interneta još gore nego nasilje licem u lice.

“Na internetu je publika neograničena, zato su posljedice cyber bullyinga teže. Ako dijete ne vidi patnju s druge strane, to sve povećava okrutnost. Dijete će nekad reći da se šali, da je to netko i njemu napravio. Neka djeca i nemaju empatiju jer je nisu dobili od svojih roditelja pa ga onda ni bol drugog djeteta ne dira”, kazala nam je Buljan Flander.

Dodala je kako je važno da postoje sistematski psihološki pregledi djece, da se djecu sustavno uči korištenju interneta, a iznimno je važno i da se roditelji uključe u online živote svoje djece jer je to neizbježno.

Pitali smo je što mogu učiniti roditelji čija su djeca žrtve ovakvog nasilja.

“I roditelji i djeca često ne prepoznaju cyber nasilje. Jako je važno da se roditelji uključe. Na stranicama MUP-a može se prijaviti cyber bullying, koristan je i Plavi telefon. Nije istina da se ne može doći do počinitelja, itekako se može. Bitno je reagirati i stati uz dijete, i to ne samo roditelji nego cijeli sustav”, zaključila je Buljan Flander.”

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje: http://www.index.hr/black/clanak/djevojcici-iz-dubrovnika-poginula-majka-dobila-odvratne-poruke-nemas-vise-nikoga-umri-i-ti/1043450.aspx

Print Friendly, PDF & Email