IPAK’23 – održan 2. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu ovisnosti o internetu, pušenju, psihoaktivnim tvarima, alkoholu i kockanju

Na 2. znanstveno-stručnom skupu, koji se u organizaciji Dnevnih bolnica za ovisnosti 23. i 24. studenog 2023.godine održao u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan obilježen je mjesec borbe protiv ovisnosti.

Teme obuhvaćene programom stavile su s jedne strane naglasak na prevenciju i ranu intervenciju, a s druge strane najčešće kliničke izazove, ali i društvene pojavnosti koje su trenutno prisutne u području ovisnosti.

Na skupu su otvorene teme iz područja ponašajnih ovisnosti poput ovisnosti o kockanju, ali i teme koje se odnose na rizično ponašanje u virtualnom svijetu osobito kod djece i mladih, a upravo je posljednja tema stručnjacima Poliklinike iznimno zanimljiva i izazovna u svakodnevnom radu s djecom i mladima.

Ispred Poliklinike na skupu su bile ravnateljica, prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, specijalist pedijatar, subspecijalist dječje neurologije, zamjenica ravnateljice, dr. sc. Renata Ćorić Špoljar, klinički psiholog te voditeljica dijagnostike i tretmana, dr. sc. Marija Crnković, klinički psiholog.

Program unutar sekcije kockanja nudio je niz zanimljivih predavanja, radionica i okrugli stol obuhvaćajući time najvažnije teme iz ovog područja koje su istovremeno zanimljive i aktualne, ali i korisne za svakodnevnu kliničku i profesionalnu praksu stručnjaka koji rade s ovom populacijom pacijenata.

Renomirani stručnjaci govorili su o utjecaju interneta, društvenih mreža i videoigara na vršnjačko nasilje, što je tema koja je osobito važna u svakodnevnom radu naših stručnjaka.

Naročito je zanimljivo bilo što se u području ovisnosti o psihoaktivnim tvarima govorilo o novim trendovima poput elektroničkih cigareta i rizika povezanih s njihovom uporabom te je naglasak stavljen na mentalno zdravlje mladih i uporabu sredstava ovisnosti u ovoj populaciji.

Otvoreno je i pitanje zaštite mentalnog zdravlja žena ovisnih o alkoholu i drugim psihoaktivnim tvarima.

Niz aktualnih i važnih pitanja u djelu koji se odnosi na mlade s teškoćama mentalnog zdravlja i uporabom sredstava ovisnosti također je bio iznimno zanimljiv i koristan s obzirom da se naši adolescenti u današnje vrijeme, osim razvojnih izazova, trebaju nositi i s brojnim stresorima koje je proteklih godina donijela i akumulirala pandemija.

Print Friendly, PDF & Email