Mediji o nama

ZADOVOLJNA.HR: “Najveća greška koju roditelji u Hrvatskoj rade kada se razvode”

zadovoljna.hr

Na portalu Zadovoljna.hr objavljena je tema sa savjetima naše psihologinje Mie Roje kako djetetu olakšati razvod roditelja:

“Prema podacima Općinskog suda u Zagrebu razvod je u 2016. zatražilo 768 parova bez djece i 788 parova s maloljetnom djecom. U 2017. dosad je zaprimljeno 107 zahtjeva za razvod parova bez djece i 140 zahtjeva za razvod parova s maloljetnom djecom. Govore li ove brojke da se parovi s djecom češće razvode od parova bez djece? Ukazuju li na to da bračni parovi danas rjeđe ostaju u braku zbog djece, što je prijašnjih godina bio češći slučaj? Odgovor smo potražili kod psihologa u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Ove brojke važno je interpretirati kritički i kontekstualno, napominje magistrica psihologije Mia Roje te pojašnjava:

Pitanje je koliki je ukupni broj razvoda braka ove godine u odnosu na broj razvoda ranije (npr. moguće je da se razvelo više brakova partnera koji imaju djecu nego ikad prije), koliki je broj izvanbračnih zajednica u kojima partneri imaju djecu pa se razilaze, posebno uzimajući u obzir netradicionalne obitelji kojih danas ima sve više.

Često čujemo da ljudi ostaju u braku zbog djece i mnogi među njima to zaista tako doživljavaju. Istraživanja su dugo godina ukazivala na negativne posljedice razvoda na djecu, međutim danas znamo da sam čin razvoda nije ono što šteti djeci koliko roditeljski sukobi. Prijateljski razvod će biti povoljniji za dijete od braka roditelja koji je ispunjen svađama i nasiljem.

3 SAVJETA KAKO DJETETU OLAKŠATI RAZVOD

Djetetovo pravo i potreba je da ima oba roditelja te je u njegovom najboljem interesu da su oba roditelja stalno dostupna i uključena u njegov život, bez obzira na svoje partnerske probleme. Također, važno je da roditelji potiču kontakte djeteta s drugim roditeljem te mu jasno daju do znanja da je poželjno da s njim (i njegovom obitelji) ima blizak odnos….”

Tekst u cijelosti pročitajte na portalu Zadovoljna.hr ovdje: http://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/kako-djetetu-olaksati-proces-razvoda—468147.html