Istraživanja

Znanstvena istraživanja o zlostavljanju i zanemarivanju djece

Pružiti izravnu pomoć djeci i obiteljima iznimno je važno, naročito kad je ugrožena dobrobit djeteta, kao što je to u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja. No, kako bismo bolje razumjeli što je zlostavljanje djece, koliko je učestalo, kakve su posljedice, koji su rizični faktori, kakav tretman pomaže i kako možemo spriječiti zlostavljanje, važno je također potražiti znanstveni odgovor na ova pitanja, tj. provesti znanstvena istraživanja. Stoga u sklopu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba djeluje Odjel za znanstveno-istraživačku djelatnost, čiji je cilj sa znanstvenog stanovišta proučavati razne aspekte zlostavljanja i zanemarivanja djece i o rezultatima svog rada informirati širu javnost.

Prvo nacionalno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima (rezultati)

Istraživanja Novosti Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabri telefon proveli su prvo nacionalno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima. Istraživanje je provedeno u vrtićima diljem Hrvatske tijekom 2016. i 2017. godine, a rezultati se temelje na uzorku od 655 roditelja djece predškolske dobi. Istraživanjem je obuhvaćen prigodan uzorak sudionika iz ruralnih i urbanih sredina na području različitih dijelova Republike Hrvatske. U nastavku navodimo prve rezultate istraživanja.

Objavljeno: 02.06.2017. | Pročitajte više >

Photo: Clare Bloomfield, FreeDigitalPhotos.net Istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook

Istraživanja Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su nacionalno istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece na društvenoj mreži Facebook i Internetu te o povezanosti tih iskustava s njihovim osobnim i psihološkim karakteristikama, navikama sigurnog korištenja Interneta i drugim karakteristikama.

Pročitajte više >

Prevalencija zlostavljanja i zanemarivanja djece u Hrvatskoj

Istraživanja U 2006. Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabri telefon proveli su istraživanje Prevalencija zlostavljanja i zanemarivanja djece u Hrvatskoj (Povezanost zlostavljanja u djetinjstvu i drugih traumatskih iskustava s nekim osobinama ličnosti).

Pročitajte više >

Istraživanje o stavovima i znanju liječnika u Hrvatskoj u vezi sa zlostavljanjem i zanemarivanjem djece

Istraživanja Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba provela je, u razdoblju od studenog 2007. do svibnja 2008. godine, istraživanje među liječnicima primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, koji u svojoj skrbi imaju djecu. Cilj je bio ispitati stavove i percepciju vlastitog znanja liječnika u vezi sa zlostavljanjem i zanemarivanjem djece. Voditelji istraživanja su bili Doc.dr.sc.Gordana Buljan Flander, dr Vesna Čorić, dr Domagoj Štimac.

Pročitajte više >

Izloženost djece zlostavljanju putem interneta

Istraživanja Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabri telefon – telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu proveli su 2004. godine na uzorku od 4000 djece istraživanje o iskustvima djece prilikom korištenja Interneta. Glavni cilj istraživanja je utvrditi prevalenciju izloženosti djece nepoželjnom seksualnom materijalu na Internetu, ispitati kojim putem su izloženi tom sadržaju te reakcije djece.

Pročitajte više >

Nasilje među djecom

Istraživanja Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba provela je 2003. godine istraživanje o vršnjačkom nasilju među djecom u školi (bullying). Istraživanje je obuhvaćalo 25 osnovnih škola u 13 gradova Republike Hrvatske, a sudionici ispitivanja su učenici od 4. do 8. razreda.

Pročitajte više >

Istraživanje o korištenju Interneta, mobitela i drugih tehnologija

Istraživanja Hrabri telefon – telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba 2008. proveli su istraživanje o navikama i iskustvima djece i mladih prilikom korištenja interneta, mobitela i drugih  suvremenih tehnologija. Istraživanjem smo željeli ispitati na koji način djeca koriste internet i u koje svrhe, utvrditi  izloženost djece nepoželjnom seksualnom materijalu i intimnim pitanjima seksualnog karaktera te iskustvo elektroničkog nasilja putem interneta i mobitela. Također jedan od ciljeva istraživanja bio je ispitati neposredne emocionalne i ponašajne reakcije djece nakon izlaganja nepoželjnom seksualnom sadržaju i intimnim pitanjima.

Pročitajte više >