Što je Dječji tjedan?

Svake godine u prvom punom tjednu listopada obilježava se Dječji tjedan koji započinje Međunarodnim danom nenasilja. Dječji tjedan je vrijeme naglašavanja važnosti promicanja prava djece te pojačanih akcija i aktivnosti posvećenih djeci. Moto Dječjeg tjedna je izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci: „Ljubav djeci prije svega!“. Ciljevi Dječjeg tjedna uključuju usmjeravanje pažnje javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, provođenje  posebnih i prigodno odabranih igara, priredbi i stvaralačkih aktivnosti djece i za djecu, poticanje volonterskog rada odraslih s djecom, kao i aktivno sudjelovanje djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Evo nekih ideja kako možemo obilježiti Dječji tjedan s različitim grupama djece:

  • Edukativne radionice i uvježbavanje socijalnih vještina – Socijalne vještine pomažu djeci pri stvaranju kvalitetnih odnosa, a što je važan čimbenik zaštite mentalnog zdravlja. Nenasilno rješavanje sukoba složenija je socijalna vještina koju je potrebno razvijati od najranije dobi. Pri tome nam pomažu razne igre i aktivnosti pomoću kojih se kroz grupnu interakciju djeca potiču na uspješnu komunikaciju, suradnju, zauzimanje za sebe na neagresivan način, samokontrolu i suosjećanje, a što pridonosi stvaranju atmosfere uzajamnog poštovanja i želje za zajedničkim rješavanjem problema, što je pak preduvjet konstruktivnog rješavanja konflikata.
  • Razne društvene igre – potiču razvoj socijalnih vještina, adekvatno izražavanje emocija, suradnju…
  • Filmske večeri i animirani filmovi – prikazivanje filmova na teme nenasilja
  • Izložbe umjetničkih radova – organiziranje izložbi likovnih i literarnih radova – crteži, stripovi, animacije, video uratci, glazba, stihovi, predstave…
  • Humanitarne aktivnosti – uključivanje u volonterski rad ili prikupljanje donacija za organizacije koje se bave promicanjem mira i nenasilja u zajednici
  • Javne kampanje u kojima sudjeluju djeca – organiziranje panel rasprava, okruglih stolova i javnih rasprava na teme dječjih prava kako bi podigli svijest o problemima s kojima se suočavamo na tom planu.
  • Društvene mreže – dijeljenje poruka o prosocijalnom ponašanju, međusobnom pomaganju, nesudjelovanje u vrijeđanju/omalovažavanju i sl. drugih osoba, dijeljenje i objavljivanje primjera dobrih praksi.

Ana Vasiljev, prof.soc.pedagog

Print Friendly, PDF & Email