Riječ ravnateljice

Slavimo 10 godina rada Poliklinike

Roditeljima i djeci se zahvaljujem na povjerenju, jer kao stručnjak mentalnog zdravlja s dugogodišnjim iskustvom znam koliko je hrabrosti i povjerenja potrebno da se progovori o teškim temama kojima se bavi naša Poliklinika.

Objavljeno: 15.01.2013.

Prošlo je deset godina otkako smo djeci i njihovim obiteljima otvorili vrata Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, specijalizirane ustanove za rad s traumatiziranom djecom, koja je prva u Hrvatskoj ponudila multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane i traumatizirane djece prema modelu kakav se primjenjuje u razvijenim zemljama.

Upiti za pomoć i mjesecima prije otvaranja Poliklinike

Kolika je bila potreba za osnivanjem ovakvog tipa ustanove svjedoči to što su, čim se pročulo da u Gajnicama počinjemo s radom krajem 2002. godine, te jeseni, nekoliko mjeseci prije službenog otvorenja, prva djeca i njihove obitelji zatražili pomoć te su počeli pristizati i upiti kolega iz Centara za socijalnu skrb, domova zdravlja i škola o tome kada i na koji način nam mogu poslati djecu.

Osnivač Poliklinike je grad Zagreb, čiji su čelnici, gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Ureda za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje, dr. Zvonimir Šostar, pokazali izuzetnu osjetljivost za potrebe zlostavljane djece. Njihova je podrška do danas ostala glavni temelj koji osigurava rad naše ustanove. Počeli smo na kraju grada, u Gajnicama, na prostoru od 500 četvornih metara, a prošle godine nam je Grad omogućio preseljenje u centar grada na prostor od 900 četvornih metara. Naš je tim počeo s 22 zaposlena, a danas nas je 35.

U obradi tisuću nove djece godišnje

Uz djecu i roditelje koji su već uključeni u tretman stručnjaka, godišnje kroz Polikliniku prođe preko tisuću nove djece i obitelji, a broj usluga koje im pružamo svake godine raste. Djecu nam dovode roditelji samoinicijativno ili nam ih upućuju centri za socijalnu skrb, a  najčešći razlozi dolaska u Polikliniku su poteškoće odnosno promjene u ponašanju djeteta nakon doživljenog stresa ili traume, zatim poteškoće u kontaktu djeteta i jednog roditelja kod visoko-konfliktnog razvoda te sumnja na seksualno zlostavljanje djeteta. U 2011. godini smo zabilježili značajan porast dolazaka djece koja su bila žrtve bullyinga, nasilja među djecom. Većina djece u našoj ustanovi je nakon obrade uključena u neki oblik tretmana, najčešće psihologijski, zatim psihijatrijski te defektološki.

Izdavačka i edukacijska djelatnost u programima prevencije

Također, Grad Zagreb nam omogućuje i našu izdavačku i istraživačku djelatnost, kako bismo se uz intervenciju mogli baviti i prevencijom u području dječje traume. Zahvaljujući tome, izdali smo 12 priručnika za roditelje, djecu i stručnjake. Besplatno smo podijelili više od 250,000 tiskanih primjeraka, a omogućili smo i njihovo  preuzimanje sa naše web stranice, kako bi bili dostupni što većem broju djece, roditelja i stručnjaka.

Proveli smo niz velikih istraživanja koja se odnose na raširenost i posljedice svih oblika zlostavljanja djece, međuvršnjačko nasilje te stavove i znanja pedijatara i stomatologa o zlostavljanju djece. Na osnovi rezultata tih istraživanja smo izradili preventivne programe te provodimo programe edukacije liječnika, socijalnih radnika, sudaca, policajaca, psihologa, odgajatelja i drugih stručnjaka iz Hrvatske i zemalja regije.

Pratimo svjetske trendove u forenzičnom intervjuu s djetetom

Važna je i forenzična djelatnost koja u Poliklinici također slijedi svjetske trendove te promiče i temelji se na pravosuđu usmjerenom na djecu. Tome su namijenjene dvije prostorije u našoj Poliklinici, opremljene audio i video uređajima. Radimo tako da dok u jednoj prostoriji naši stručnjaci provode forenzični intervju s djetetom, u drugoj prostoriji na ekranu se reproducira taj razgovor pred sucem, Državnim odvjetnikom, optuženikom, odvjetnicima i socijalnim radnicima. Svi oni mogu postavljati dodatna pitanja djetetu i to preko stručnjaka koji provodi intervju jer je on s njima povezan audio-video linkom. Taj se intervju snima i služi kao dokaz u kasnijem postupku. Tako se smanjuje dodatna traumatizacija djeteta, jer se izbjegava višestruko ispitivanje djeteta na raznim mjestima i od strane raznih osoba.

Suradnja sa Hrabrim telefonom

Tijekom proteklih deset godina predanog rada, uz praćenje najnovijih znanstvenih i stručnih spoznaja te osluškivanja potreba naših pacijenata, uspješno smo nametnuli učinkovit model rada koji se temelji na neophodnoj suradnji raznih institucija uključenih u zaštitu djece. Uspostavljena suradnja ne odnosi se samo na suradnju s institucijama sustava, već i s nevladinim organizacijama, a sve u cilju najboljeg interesa djece. U prostorijama Poliklinike je smještena i dječja linija Hrabrog telefona, na kojoj dežura oko 70 volontera, čije edukacije, do-edukacije i supervizije se provode u Poliklinici te su stručnjaci Poliklinike volonterima dostupni za bilo koje pitanje, dilemu i problem, posebno ako imaju neki teški, primjerice suicidalni poziv.

Međunarodna priznanja našem radu – ISPCAN, UN, Vijeće Europe

Ponosni smo što je već nakon naših prvih pet godina rada Poliklinike Međunarodno udruženje za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) našem multidisciplinarni timu dodijelilo nagradu, koja se dodjeljuje profesionalcima koji su načinili bitan pomak u tretmanu i/ili prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja djece u svojoj zajednici. U obrazloženju Odbora za dodjelu nagrade stoji da je djelovanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prepoznato kao značajan doprinos zaštiti djece te da će se vizija vodstva Poliklinike odraziti i na daljnje djelovanje ISPCAN-a.

Posljednjih godina uspješnost našeg modela rada prepoznata je također i od strane europskih institucija. Naime, Vijeće Europe nas je, u sklopu kampanje One in five, u više navrata pozivalo da prikažemo svoj model rada kao primjer dobre prakse u radu sa zlostavljanom i zanemarenom djecom predstavnicima drugih europskih zemalja. Tako smo u razdoblju od 2010. do kraja 2012. Polikliniku predstavili na raznim sastancima i konferencijama Vijeća Europe i Europske Komisije – najprije u Rimu, potom u Ujedinjenim Narodima u New Yorku, u Bruxellesu i Strasbourgu. U ožujku 2013. Pozvani smo od strane Akademije europskog prava, ERA-e (Academy of European Law) da u Belfastu održimo predavanje o našem modelu provođenja forenzičnog intervjua sa zlostavljanom djecom, koji se temelji na uvažavanju i osjetljivosti na razvojni stupanj, psihički status i vrstu traume djeteta.

Čestitam djelatnicima, zahvaljujem gradu Zagrebu na podršci a roditeljima i djeci na povjerenju

Ove godine obilježavamo deset godina rada te tom prigodom čestitam svim našim djelatnicima što su svojim znanjem, radom i osobnim angažmanom postigli da Poliklinika danas bude prihvaćena i prepoznatljiva, ne samo u hrvatskim, nego i u europskim razmjerima.

Roditeljima i djeci se zahvaljujem na povjerenju, jer kao stručnjak mentalnog zdravlja s dugogodišnjim iskustvom znam koliko je hrabrosti i povjerenja potrebno da se progovori o teškim temama kojima se bavi naša Poliklinika.

Također zahvaljujem Gradu Zagrebu na stalnoj dostupnosti i podršci, bez čega ne bismo bili u mogućnosti posvetiti se svim navedenim aktivnostima. S obzriom da je oko polovice naših pacijenata izvan Zagreba te da našu pomoć traže djeca iz cijele Hrvatske (prema posljednjim podacima 49,8% djece dolazi iz drugih gradova RH), jasna je potreba za otvaranjem ovakvog tipa ustanova i u drugim regionalnim središtima. U proteklom desetljeću našeg rada često smo konzultirani o mogućnosti stručne suradnje iz nekoliko gradova koji su imali tu namjeru, ali to se, nažalost, nije ostvarilo. Iskreno se nadam se da će se i u drugim gradovima u Hrvatskoj pokrenuti i ostvariti inicijativa za otvaranjem ustanove ovog tipa i na taj način pružiti prilika da djeca i roditelji iz drugih dijelova Hrvatske imaju lako dostupnu i, što je ponekad najvažnije, pravovremenu pomoć i podršku.

Riječ ravnateljice - svi članci

Postignuća Poliklinike u proteklih 15 godina

Riječ ravnateljice Danas smo proslavili 15 godina rada naše Poliklinike. Zahvaljujem svima koji su došli uveličati našu proslavu i podržati naš rad. Najviše hvala djeci i mladima iz naših odbora djece i mladih i djeci hrvatskih škola koja su nam poslala svoje radove i poruke odraslima, što su nam pomogli na svoj autentičan način izraziti jasno poruku za što se mi u Poliklinici zalažemo. Njihove poruke o tome što trebaju i očekuju od nas roditelja i odraslih ganule su sve prisutne u Preporodnoj dvorani HAZU. Na ovom bih mjestu željela ukratko predstaviti rad i postignuća naše Poliklinike u ovih 15 godina:

Pročitajte više >

Kada djetetu treba pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja?

Riječ ravnateljice Primjećujemo da roditelji ponekad oklijevaju pri traženju pomoći stručnjaka mentalnog zdravlja za svoje dijete i obitelj. U našoj kulturi i dalje se ponekad negativno gleda na obraćanje psihologu ili psihijatru. Roditelji mogu doživjeti osudu okoline, u smislu da s njihovim djetetom ili s njima nešto nije u redu, da nisu sposobni sami riješiti problem i slično. Takav stav okoline kod roditelja može izazvati sram i otpor, kod njih se može razviti ljutnja prema djetetu koje „radi probleme“ te roditelji psihološke teškoće djeteta mogu početi uzimati osobno.

Pročitajte više >

SCREEN TIME: Prvo nacionalno istraživanje Poliklinike o izloženosti predškolske djece svim ekranima

Riječ ravnateljice Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba proveli su prvo nacionalno istraživanje o maloj djeci pred malim ekranima u vrtićima diljem Hrvatske 2016. i 2017. godine. Prije svega želimo zahvaliti svim ravnateljima vrtića i stručnim suradnicima koji su nam izašli u susret i pomogli u prikupljanju podataka. Najveća zahvala ide roditeljima koji su vrijedno i marljivo ispunjavali naše upitnike i uložili vrijeme, trud i povjerenje u naše istraživanje. Rezultati koje ćemo vam predstaviti dolaze od  655 roditelja djece predškolske dobi.

Pročitajte više >

Osnovali smo Roditeljski, Dječji i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Riječ ravnateljice Sukladno najboljim suvremenim praksama u svijetu proteklog smo tjedna osnovali Roditeljski odbor, Dječji odbor i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Želimo saznati potrebe djece i roditelja i s tim informacijama i sugestijama unaprijediti rad naše Poliklinike.

Pročitajte više >

Dragi roditelji, grlite svoju djecu što češće i govorite im da ih volite

Riječ ravnateljice Dragi roditelji, grlite svoju djecu što češće. Govorite im da ih volite, da vjerujete njima i u njih. Ne bojte se da ćete ih time razmaziti (razmaženost je kada umjesto njih radite njihove zadatke i obveze). Sasvim suprotno, mnoštvom zagrljaja i izraza ljubavi pomoći ćete im da odrastu u samopouzdane, sretne, samosvjesne i odgovorne osobe koje će biti u stanju donositi mudre i zrele odluke.

Pročitajte više >

Naša je zajednička odgovornost priznati da seksualno zlostavljanje djece postoji u našem društvu

Riječ ravnateljice U Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba svakodnevno radimo sa seksualno zlostavljanom djecom i njihovim obiteljima. S ponosom mogu reći da kod nas pronalaze sigurno mjesto na kojem dobivaju pomoć i podršku. Povodom Međunarodnog dana zaštite seksualno zlostavljane djece koji se obilježava 18. studenog, pročitajte naše publikacije o tome kako prepoznati i kako reagirati ako je dijete seksualno zlostavljano:

Pročitajte više >

PORAST SUICIDA DJECE I MLADIH: Kako prepoznati problem i pomoći

Riječ ravnateljice Samoubojstvo je jako teška tema većini laika, ali i stručnjaka, osobito kada se radi o djeci i mladima. Većini ljudi gotovo je nemoguće prihvatiti i razumjeti da bi si neka mlada osoba oduzela život. Međutim, samoubojstvo je drugi najčešći uzrok smrti mladih u dobi od 10 do 24 godine. Gotovo petina mladih koji u toj dobi izgube život počine samoubojstvo. Zabrinjavajući je podatak da je zadnjih godina zabilježen porast samoubojstava od 65% za osobe u dobi od 15 do 24 godine.

Pročitajte više >

Uz Međunarodni dan obitelji: 4 stupa roditeljstva

Riječ ravnateljice Obitelj je jezgra društva, kako kroz povijest, tako i danas. Svaka obitelj drugačija je na svoj način, no sve ih u temelju povezuje ljubav i zajedništvo. Suvremeno doba donosi brojne promjene i izazove u obiteljskom životu. Pa tako danas postoje razne vrste obitelji – one u kojima roditelji žive zajedno, one u kojima su roditelji rastavljeni, one u kojima roditelji nikad nisu bili u braku, u kojima jedan od roditelja ima novog partnera, obitelji s istospolnim partnerima, obitelji u kojima je jedan od roditelja preminuo, udomiteljske, posvojiteljske obitelji i tako dalje.

Pročitajte više >

UZ MEĐUNARODNI DAN ODGOJA BEZ BATINA: Što umjesto batina?

Riječ ravnateljice Međunarodni dan odgoja bez batina obilježavamo 30. travnja. Svakom djetetu su potrebni poštovanje, fizička dobrobit, pohvala, pažnja, povjerenje, ljubav. Nježno roditeljstvo zahtjeva vještine, znanja i stav da djecu ne treba tući nego ih tretirati s poštovanjem, ljubavlju i osjećajima da su vrijedni. Ponekad roditelji ne žele povrijediti djecu, ali se nađu u situacijama kada su njihove želje za kontroliranjem  jače od želja da ne povrijede. Koriste udaranje djece kao način da pokažu svoju ljutnju i neodobravanje djetetovog ponašanja.

Pročitajte više >

NAŠE ISTRAŽIVANJE: Koliko vremena i uz koje rizike djeca provode na internetu i Facebooku

Riječ ravnateljice Hrabri telefonPoliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su ove godine istraživanje o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook, na uzorku od 1489 djece u Hrvatskoj, u dobi od 11 do 18 godina, u školama u ruralnim i u urbanim sredinama. Potvrđeno je ono što smo i očekivali: postoji gotovo potpuna pokrivenost dječje populacije Facebook mrežom. Naime, čak 93% djece ima otvoren Facebook profil, a njih 18% i više njih. Većina ispitane djece, njih 68%, otvorilo je svoj profil prije 13-te godine, koja je granična starost kada je dozvoljeno pristupanje ovoj društvenoj mreži.

Pročitajte više >

Provodimo nacionalno istraživanje o djeci na internetu i Facebooku

Riječ ravnateljice Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabrog telefona provode veliko nacionalno istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook te o povezanosti tih iskustava s njihovim emocionalnim karakteristikama, ponašanjima i odnosima s vršnjacima.

Pročitajte više >

Slavimo 10 godina rada Poliklinike

Roditeljima i djeci se zahvaljujem na povjerenju, jer kao stručnjak mentalnog zdravlja s dugogodišnjim iskustvom znam koliko je hrabrosti i povjerenja potrebno da se progovori o teškim temama kojima se bavi naša Poliklinika.

Riječ ravnateljice Prošlo je deset godina otkako smo djeci i njihovim obiteljima otvorili vrata Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, specijalizirane ustanove za rad s traumatiziranom djecom, koja je prva u Hrvatskoj ponudila multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane i traumatizirane djece prema modelu kakav se primjenjuje u razvijenim zemljama.

Pročitajte više >

Obilježavamo 50 godina otkako je dr. Kempe definirao sindrom pretučenog djeteta

Objavljivanje članka u uglednom znanstvenom časopisu 7. srpnja 1962. godine smatra se najznačajnijm događajem u stvaranju svijesti o postojanju zlostavljane djece i odgovornosti stručnjaka za njihovu zaštitu.

Riječ ravnateljice Ove se godine navršava 50. godina otkako je američki pedijatar dr. Henry Kempe sa suradnicima objavio članak o sindromu pretučenog djeteta, 7. srpnja 1962. godine u Journal of the American Medical Association. U njemu definira sindrom pretučenog djeteta kao «kliničko stanje kod djece koja su bila izložena ozbiljnom fizičkom zlostavljanju od strane roditelja ili skrbnika.»

Pročitajte više >

Naša Poliklinika u Europskoj Uniji

Pozvani smo predstaviti našu praksu saslušavanja djece-žrtava tijekom pretkaznenog postupka u djeci prilagođenom okruženju na seminaru Vijeća Europe 9. veljače 2012. u Strasbourgu.

Riječ ravnateljice Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba otvara se mogućnost još bolje i šire suradnje s Vijećem Europe i zemljama članicama Europske Unije.  Naša ustanova sudjeluje od  u kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje sekusalnog nasilja nad djecom "Jedno od pet" od njenog početka, a pozvani smo predstaviti naš rad na seminaru Vijeća Europe održanom 9. veljače 2012. u Strasbourgu.

Pročitajte više >

Flander UN Poliklinika u kampanji za svijet bez seksualnog zlostavljanja djece

Sudionici okruglog stola i prisutni panelisti su u daljnjoj diskusiji naglasili da model rada naše Poliklinike može služiti kao primjer dobre prakse i drugim državama u svijetu.

Riječ ravnateljice Velika je čast za Polikliniku i za struku u Hrvatskoj da sam pozvana sudjelovati u predstavljanju ove kampanje Vijeća Europe prezentacijom rada naše Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba koja je prepoznata kao uspješan model rada s traumatiziranom djecom, kao i edukacije i koordinacije stručnjaka na svim razinama prevencije i intervencije, a na tragu upravo onoga što kampanja Vijeća Europe promiče.

Pročitajte više >

New York: Predstavljanje Poliklinike u Ujedinjenim Narodima

Kampanja Vijeća Europe

Riječ ravnateljice Kada sam prije dvadesetak godina kao psihologinja u Dječjoj bolnici počela raditi sa seksualno zlostavljanom djecom - za koju su i stručnjaci i javnost tada još teško priznavali da postoje -  nisam se nadala da će jednog dana postojati Poliklinika za zaštitu te djece u Zagrebu koja će biti uključena u kampanju Vijeća Europe "Zaustavimo spolno nasilje prema djeci."

Pročitajte više >

Žrtvama bullyinga nužna je pomoć odraslih

Riječ ravnateljice Odrasli, pa čak i stručnjaci koji rade s djecom, često opravdavaju izostanak reakcije nakon što dobiju informaciju o međuvršnjačkom nasilju, time da je “uvijek bilo sukoba i tučnjava među djecom”. Neki čak to smatraju poželjnim dijelom odrastanja jer “tako djeca jačaju”. Istina je, doista,  da je sukoba među djecom uvijek bilo, no razlike su između običnog dječjeg sukoba i bullyinga brojne: bullying je dugotrajan, kroničan, nema stvarnog povoda za sukob, a žrtva je uvijek zbog nečega slabija od svog počinitelja, odnosno grupe počinitelja. I zato je toj djeci potrebna pomoć odraslih.

Pročitajte više >

Pozitivno roditeljstvo zahtijeva potporu društva

Riječ ravnateljice Ponosna sam što je kampanja Vijeća Evrope „Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece“  krenula upravo iz Hrvatske Ponosna sam i što je Hrvatska još 1999. uvela u zakon zabranu tjelesnog kažnjavanja djece i time se pridružila najnaprednijim evropskim zemaljama. Smatram da se razvijenost  društva može procijenjivati i po tome kako se u njihovim sustavima provodi zaštita djece.

Pročitajte više >

Kako zaštititi dijete od rizika internetske komunikacije

Riječ ravnateljice Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba je u suradnji sa Hrabrim telefonom krajem protekle školske godine provela istraživanje o navikama i  iskustvima djece prilikom korištenja interneta, mobitela i drugih suvremenih tehnologija.

Pročitajte više >

Psiholog za svaku školu i dom zdravlja

Riječ ravnateljice Ovih dana u javnosti su aktualne rasprave o tome što nam donosi recesija. Aspekt koji je u tim raspravama zanemaren je kako će nedostatak novaca za javne potrebe utjecati na intervenciju kada dijete ima problem odnosno prevenciju problema kod djece i obitelji. Očekuje se da će se smanjivati razni troškovi pa je razumna briga kako će se to odraziti na budžet institucija koje brinu o djeci i njihovim obiteljima.

Pročitajte više >

Ljubav i granice u odgoju djeteta

Riječ ravnateljice Postalo je moderno iznalaziti eufemizme za djetetova neprihvatljiva ponašanja, pa tako kad roditeljima u društvu postane neugodno zbog njegova ponašanja počnu se opravdavati  da je dijete „hiperaktivno, živo ili  je takav temperament“.  Time roditelj umanjuje svoju odgovornost za nedovoljno usmjeravanje djeteta i neadekvatno postavljanje granica kroz odgoj.

Pročitajte više >