Riječ ravnateljice

Postignuća Poliklinike u proteklih 15 godina

Objavljeno: 06.02.2018.

Danas smo proslavili 15 godina rada naše Poliklinike. Zahvaljujem svima koji su došli uveličati našu proslavu i podržati naš rad. Najviše hvala djeci i mladima iz naših odbora djece i mladih i djeci hrvatskih škola koja su nam poslala svoje radove i poruke odraslima, što su nam pomogli na svoj autentičan način izraziti jasno poruku za što se mi u Poliklinici zalažemo. Njihove poruke o tome što trebaju i očekuju od nas roditelja i odraslih ganule su sve prisutne u Preporodnoj dvorani HAZU.

Na ovom bih mjestu željela ukratko predstaviti rad i postignuća naše Poliklinike u ovih 15 godina:

I. U 15 godina rada 16.729 djece i obitelji prošlo je obradu odnosno tretman u Poliklinici

Poliklinika je zdravstvena ustanova osnovana s ciljem pružanja multidisciplinarne obrade i podrške djeci s traumatskim iskustvima i njihovim obiteljima, no vrata Poliklinike otvorena su svoj djeci, bez obzira na to o kakvom se problemu radi. Često radimo i s djecom i roditeljima u visoko-konfliktnom razvodu braka, s djecom koja su žrtve i(li) počinitelji vršnjačkog nasilja, koja imaju teškoće učenja, pažnje, koncentracije i slično.

Od ukupnog broja primljene djece oko 35% ih je bilo izloženo različitim vrstama zlostavljanja: najviše svjedočenju nasilju u obitelji (više od 3000), a potom seksualnom zlostavljanju (više od 1400).

S ponosom možemo reći da nam se obraća sve više djece i njihovih roditelja. Broj novoprimljene djece tako se povećao sa 900 djece godišnje prije 15 godina na 1500 djece protekle godine.

Djeca koja dolaze u Polikliniku uglavnom dolaze iz Zagreba (55%), no kako u Hrvatskoj pa niti u ovom dijelu Europe nema druge ustanove ovakvog tipa, dolaze nam i djeca iz drugih regija Hrvatske, pa i iz okolnih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija).

Najčešće nam se roditelji obraćaju samoinicijativno (u 40% slučajeva), a trećinu djece i roditelja upućuju centri za socijalnu skrb. Sve naše usluge pokrivene su putem uputnica odnosno preko HZZO-a.

II. Suradnja s drugim ustanovama i institucijama

Aktivno surađujemo s liječnicima, centrima za socijalnu skrb, s policijom, sudovima, državnim odvjetništvom, školama, vrtićima, dječjim domovima… Surađujemo također i sa Službom za zaštitu migranata i Crvenim križem u svrhu zaštite djece tražitelja azila.

Posebnost naše ustanove je da sudovima omogućujemo vođenja razgovora s traumatiziranim djetetom u prostoru Poliklinike, na način da posebno educirani stručnjak razgovara s djetetom, a sudac i ostale uključene strane po potrebi gledaju i slušaju putem audio-video linka te mogu postavljati pitanja preko stručnjaka. Na taj način sprječava se višestruko ispitivanje djeteta i osigurava mu se child-friendly pristup, uz što raniji mogući početak psihoterapije (čak i za vrijeme trajanja postupka, forenzično osjetljiv tretman, što sprječava višegodišnje čekanje djeteta na pomoć). Upravo zbog toga nas Vijeće Europe ističe kao primjer dobre prakse.

III. Multidisciplinarna obrada i tretman sukladan individualnim potrebama djeteta

U našem timu su psihijatri, psiholozi, neuropedijatrica, socijalni pedagozi, logopedinja, socijalni radnici, medicinske sestre i pravnik, a čak četiri petine djece obrađeno je od barem tri stručnjaka različitih profila.

Multidisciplinarna obrada i tretman temelj su našeg rada jer sukladno suvremenim istraživačkim nalazima i praksi u svijetu nastojimo svakom djetetu pružiti stručni pristup sukladan njegovim individualnim potrebama.

Timska integracija provodi se po načelu ravnopravnosti uključenih struka i specifičnosti pristupa svakog od stručnjaka.

IV. Biopsihosocijalni model rada

U dijagnostici i tretmanskom radu vodimo se biopsihosocijalnim modelom.

Zahvaljujući našoj suradnji s HZZO-om uspostavljeni su novi dijagnostičko-terapijski postupci u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti za rad s traumatiziranom djecom, za sve stručnjake u multidisciplinarnom timu, koji su model i referentno ishodište i drugim zdravstvenim ustanovama.

V. Provodimo 8 različitih terapija, a imamo i terapijske pse

U Poliklinici provodimo razne vrste tretmana, a to su: kognitivno bihevioralna terapija, kognitivno bihevioralna terapija usmjerena na traumu (TF-KBT), psihodinamska terapija, integrativna psihoterapija, gestalt terapija, play terapija, EMDR, mindfulness tehnike. Djeca uključena u terapiju u Poliklinici imaju priliku za druženje s terapijskim psima koji im olakšavaju stresna i traumatska iskustva.

VI. Dnevna bolnica Poliklinike

Dnevna bolnica započela je s radom 2016. godine, a njen temelj je interdisciplinarni pristup kroz grupni i individualni rad (psihijatar, subspec. dječje i adolescentne psihijatrije, psiholog integrativni terapeut i mag.sestrinstva).

VII. Stručnjaci Poliklinike su nastavnici i suradnici na 13 diplomskih i 10 poslijediplomskih i doktorskih studija

Važan dio naše djelatnosti je edukacija, kako renomiranih svjetskih stručnjaka za naše djelatnike, tako i od strane naših djelatnika studentima i drugim stručnjacima (pravosuđe, zdravstvo, obrazovanje, policija, socijalna skrb…).

U studijske posjete Poliklinici mjesečno dolaze barem tri delegacije iz Hrvatske i drugih zemalja (Slovenija, Švedska, Rumunjska, Francuska, BiH, Srbija, Crna Gora, Mađarska, Nizozemska…).

Stručnjaci Poliklinike educiraju sve zainteresirane stručnjake o relevantnim temama u području zaštite djece. Zaposlenici Poliklinike ujedno su nastavnici i suradnici u nastavi na diplomskim studijima 13 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Osijeku i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nastavnici su na poslijediplomskim specijalističkim i doktorskim studijima na 10 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Ljubljani te održavaju mentorski rad za studente psihologije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, specijalizante psihijatrije, edukante dječje i adolescentne integrativne psihoterapije, poslijediplomskog specijalističkog studija kliničke psihologije.

VIII. Edukacija javnosti: Naših 14 priručnika i 3 kompleta letaka besplatno je podijeljeno u 500 tisuća primjeraka

Jedan od važnih ciljeva Poliklinike je educirati i širu javnost, odnosno podizati javnu svijest i osigurati svim zainteresiranim građanima pristup stručnim informacijama o važnim temama kojima se bavimo u svakodnevnom radu. Poliklinika je zato izdala 14 priručnika i tri kompleta letaka u 500 tisuća primjeraka koji su besplatno podijeljeni, a dostupni su i za preuzimanje na našoj web stranici.

Na web stranici Poliklinike www.poliklinika-djeca.hr objavljujemo informacije iz rada Poliklinike i stručne tekstove namijenjene djeci, roditeljima i medijima. Mjesečno bilježimo 15 – 20 tisuća jedinstvenih posjetitelja.

IX. Poliklinika se ističe kao primjer dobre prakse u europskim i svjetskim okvirima

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba predstavljena je kao primjer dobre prakse u zemlji i europskim i svjetskim okvirima na preko 30 međunarodnih stručnih okupljanja visokog profila.

Stručnjaci Poliklinike uključeni su u brojne međunarodne projekte, primjerice PROMISE: Promoting Multidisciplinary Interagency Services for Child Victims of Violence – Council of Baltic Sea States – CBSS, Secretariat (Children’s Unit), nositelja Terre des Hommes, koji za cilj ima utvrditi međunarodne standarde za forenzično intervjuiranje zlostavljane djece i multidisciplinarnu podršku koju trebaju.

X. Proveli smo 8 nacionalnih istraživanja u koje je uključeno ukupno 18.000 djece

Poliklinika je provela ukupno osam nacionalnih istraživanja na ukupnom uzorku od 18.000 djece. Rezultati istraživanja detaljno su predstavljeni i dostupni javnosti na našoj web stranici www.poliklinika-djeca.hr.

Stručnjaci Poliklinike aktivno se bave znanstvenom i istraživačkom djelatnošću, redovno sudjeluju na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim konferencijama. Publicirali više od 100 znanstvenih i stručnih radova, aktivno su sudjelovali na preko 200 domaćih i međunarodnih konferencija i održali preko 60 pozvanih predavanja.Riječ ravnateljice - svi članci

Postignuća Poliklinike u proteklih 15 godina

Riječ ravnateljice Danas smo proslavili 15 godina rada naše Poliklinike. Zahvaljujem svima koji su došli uveličati našu proslavu i podržati naš rad. Najviše hvala djeci i mladima iz naših odbora djece i mladih i djeci hrvatskih škola koja su nam poslala svoje radove i poruke odraslima, što su nam pomogli na svoj autentičan način izraziti jasno poruku za što se mi u Poliklinici zalažemo. Njihove poruke o tome što trebaju i očekuju od nas roditelja i odraslih ganule su sve prisutne u Preporodnoj dvorani HAZU. Na ovom bih mjestu željela ukratko predstaviti rad i postignuća naše Poliklinike u ovih 15 godina:

Pročitajte više >

Kada djetetu treba pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja?

Riječ ravnateljice Primjećujemo da roditelji ponekad oklijevaju pri traženju pomoći stručnjaka mentalnog zdravlja za svoje dijete i obitelj. U našoj kulturi i dalje se ponekad negativno gleda na obraćanje psihologu ili psihijatru. Roditelji mogu doživjeti osudu okoline, u smislu da s njihovim djetetom ili s njima nešto nije u redu, da nisu sposobni sami riješiti problem i slično. Takav stav okoline kod roditelja može izazvati sram i otpor, kod njih se može razviti ljutnja prema djetetu koje „radi probleme“ te roditelji psihološke teškoće djeteta mogu početi uzimati osobno.

Pročitajte više >

SCREEN TIME: Prvo nacionalno istraživanje Poliklinike o izloženosti predškolske djece svim ekranima

Riječ ravnateljice Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba proveli su prvo nacionalno istraživanje o maloj djeci pred malim ekranima u vrtićima diljem Hrvatske 2016. i 2017. godine. Prije svega želimo zahvaliti svim ravnateljima vrtića i stručnim suradnicima koji su nam izašli u susret i pomogli u prikupljanju podataka. Najveća zahvala ide roditeljima koji su vrijedno i marljivo ispunjavali naše upitnike i uložili vrijeme, trud i povjerenje u naše istraživanje. Rezultati koje ćemo vam predstaviti dolaze od  655 roditelja djece predškolske dobi.

Pročitajte više >

Osnovali smo Roditeljski, Dječji i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Riječ ravnateljice Sukladno najboljim suvremenim praksama u svijetu proteklog smo tjedna osnovali Roditeljski odbor, Dječji odbor i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Želimo saznati potrebe djece i roditelja i s tim informacijama i sugestijama unaprijediti rad naše Poliklinike.

Pročitajte više >

Dragi roditelji, grlite svoju djecu što češće i govorite im da ih volite

Riječ ravnateljice Dragi roditelji, grlite svoju djecu što češće. Govorite im da ih volite, da vjerujete njima i u njih. Ne bojte se da ćete ih time razmaziti (razmaženost je kada umjesto njih radite njihove zadatke i obveze). Sasvim suprotno, mnoštvom zagrljaja i izraza ljubavi pomoći ćete im da odrastu u samopouzdane, sretne, samosvjesne i odgovorne osobe koje će biti u stanju donositi mudre i zrele odluke.

Pročitajte više >

Naša je zajednička odgovornost priznati da seksualno zlostavljanje djece postoji u našem društvu

Riječ ravnateljice U Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba svakodnevno radimo sa seksualno zlostavljanom djecom i njihovim obiteljima. S ponosom mogu reći da kod nas pronalaze sigurno mjesto na kojem dobivaju pomoć i podršku. Povodom Međunarodnog dana zaštite seksualno zlostavljane djece koji se obilježava 18. studenog, pročitajte naše publikacije o tome kako prepoznati i kako reagirati ako je dijete seksualno zlostavljano:

Pročitajte više >

PORAST SUICIDA DJECE I MLADIH: Kako prepoznati problem i pomoći

Riječ ravnateljice Samoubojstvo je jako teška tema većini laika, ali i stručnjaka, osobito kada se radi o djeci i mladima. Većini ljudi gotovo je nemoguće prihvatiti i razumjeti da bi si neka mlada osoba oduzela život. Međutim, samoubojstvo je drugi najčešći uzrok smrti mladih u dobi od 10 do 24 godine. Gotovo petina mladih koji u toj dobi izgube život počine samoubojstvo. Zabrinjavajući je podatak da je zadnjih godina zabilježen porast samoubojstava od 65% za osobe u dobi od 15 do 24 godine.

Pročitajte više >

Uz Međunarodni dan obitelji: 4 stupa roditeljstva

Riječ ravnateljice Obitelj je jezgra društva, kako kroz povijest, tako i danas. Svaka obitelj drugačija je na svoj način, no sve ih u temelju povezuje ljubav i zajedništvo. Suvremeno doba donosi brojne promjene i izazove u obiteljskom životu. Pa tako danas postoje razne vrste obitelji – one u kojima roditelji žive zajedno, one u kojima su roditelji rastavljeni, one u kojima roditelji nikad nisu bili u braku, u kojima jedan od roditelja ima novog partnera, obitelji s istospolnim partnerima, obitelji u kojima je jedan od roditelja preminuo, udomiteljske, posvojiteljske obitelji i tako dalje.

Pročitajte više >

UZ MEĐUNARODNI DAN ODGOJA BEZ BATINA: Što umjesto batina?

Riječ ravnateljice Međunarodni dan odgoja bez batina obilježavamo 30. travnja. Svakom djetetu su potrebni poštovanje, fizička dobrobit, pohvala, pažnja, povjerenje, ljubav. Nježno roditeljstvo zahtjeva vještine, znanja i stav da djecu ne treba tući nego ih tretirati s poštovanjem, ljubavlju i osjećajima da su vrijedni. Ponekad roditelji ne žele povrijediti djecu, ali se nađu u situacijama kada su njihove želje za kontroliranjem  jače od želja da ne povrijede. Koriste udaranje djece kao način da pokažu svoju ljutnju i neodobravanje djetetovog ponašanja.

Pročitajte više >

NAŠE ISTRAŽIVANJE: Koliko vremena i uz koje rizike djeca provode na internetu i Facebooku

Riječ ravnateljice Hrabri telefonPoliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su ove godine istraživanje o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook, na uzorku od 1489 djece u Hrvatskoj, u dobi od 11 do 18 godina, u školama u ruralnim i u urbanim sredinama. Potvrđeno je ono što smo i očekivali: postoji gotovo potpuna pokrivenost dječje populacije Facebook mrežom. Naime, čak 93% djece ima otvoren Facebook profil, a njih 18% i više njih. Većina ispitane djece, njih 68%, otvorilo je svoj profil prije 13-te godine, koja je granična starost kada je dozvoljeno pristupanje ovoj društvenoj mreži.

Pročitajte više >

Provodimo nacionalno istraživanje o djeci na internetu i Facebooku

Riječ ravnateljice Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabrog telefona provode veliko nacionalno istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook te o povezanosti tih iskustava s njihovim emocionalnim karakteristikama, ponašanjima i odnosima s vršnjacima.

Pročitajte više >

Slavimo 10 godina rada Poliklinike

Roditeljima i djeci se zahvaljujem na povjerenju, jer kao stručnjak mentalnog zdravlja s dugogodišnjim iskustvom znam koliko je hrabrosti i povjerenja potrebno da se progovori o teškim temama kojima se bavi naša Poliklinika.

Riječ ravnateljice Prošlo je deset godina otkako smo djeci i njihovim obiteljima otvorili vrata Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, specijalizirane ustanove za rad s traumatiziranom djecom, koja je prva u Hrvatskoj ponudila multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane i traumatizirane djece prema modelu kakav se primjenjuje u razvijenim zemljama.

Pročitajte više >

Obilježavamo 50 godina otkako je dr. Kempe definirao sindrom pretučenog djeteta

Objavljivanje članka u uglednom znanstvenom časopisu 7. srpnja 1962. godine smatra se najznačajnijm događajem u stvaranju svijesti o postojanju zlostavljane djece i odgovornosti stručnjaka za njihovu zaštitu.

Riječ ravnateljice Ove se godine navršava 50. godina otkako je američki pedijatar dr. Henry Kempe sa suradnicima objavio članak o sindromu pretučenog djeteta, 7. srpnja 1962. godine u Journal of the American Medical Association. U njemu definira sindrom pretučenog djeteta kao «kliničko stanje kod djece koja su bila izložena ozbiljnom fizičkom zlostavljanju od strane roditelja ili skrbnika.»

Pročitajte više >

Naša Poliklinika u Europskoj Uniji

Pozvani smo predstaviti našu praksu saslušavanja djece-žrtava tijekom pretkaznenog postupka u djeci prilagođenom okruženju na seminaru Vijeća Europe 9. veljače 2012. u Strasbourgu.

Riječ ravnateljice Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba otvara se mogućnost još bolje i šire suradnje s Vijećem Europe i zemljama članicama Europske Unije.  Naša ustanova sudjeluje od  u kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje sekusalnog nasilja nad djecom "Jedno od pet" od njenog početka, a pozvani smo predstaviti naš rad na seminaru Vijeća Europe održanom 9. veljače 2012. u Strasbourgu.

Pročitajte više >

Flander UN Poliklinika u kampanji za svijet bez seksualnog zlostavljanja djece

Sudionici okruglog stola i prisutni panelisti su u daljnjoj diskusiji naglasili da model rada naše Poliklinike može služiti kao primjer dobre prakse i drugim državama u svijetu.

Riječ ravnateljice Velika je čast za Polikliniku i za struku u Hrvatskoj da sam pozvana sudjelovati u predstavljanju ove kampanje Vijeća Europe prezentacijom rada naše Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba koja je prepoznata kao uspješan model rada s traumatiziranom djecom, kao i edukacije i koordinacije stručnjaka na svim razinama prevencije i intervencije, a na tragu upravo onoga što kampanja Vijeća Europe promiče.

Pročitajte više >

New York: Predstavljanje Poliklinike u Ujedinjenim Narodima

Kampanja Vijeća Europe

Riječ ravnateljice Kada sam prije dvadesetak godina kao psihologinja u Dječjoj bolnici počela raditi sa seksualno zlostavljanom djecom - za koju su i stručnjaci i javnost tada još teško priznavali da postoje -  nisam se nadala da će jednog dana postojati Poliklinika za zaštitu te djece u Zagrebu koja će biti uključena u kampanju Vijeća Europe "Zaustavimo spolno nasilje prema djeci."

Pročitajte više >

Žrtvama bullyinga nužna je pomoć odraslih

Riječ ravnateljice Odrasli, pa čak i stručnjaci koji rade s djecom, često opravdavaju izostanak reakcije nakon što dobiju informaciju o međuvršnjačkom nasilju, time da je “uvijek bilo sukoba i tučnjava među djecom”. Neki čak to smatraju poželjnim dijelom odrastanja jer “tako djeca jačaju”. Istina je, doista,  da je sukoba među djecom uvijek bilo, no razlike su između običnog dječjeg sukoba i bullyinga brojne: bullying je dugotrajan, kroničan, nema stvarnog povoda za sukob, a žrtva je uvijek zbog nečega slabija od svog počinitelja, odnosno grupe počinitelja. I zato je toj djeci potrebna pomoć odraslih.

Pročitajte više >

Pozitivno roditeljstvo zahtijeva potporu društva

Riječ ravnateljice Ponosna sam što je kampanja Vijeća Evrope „Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece“  krenula upravo iz Hrvatske Ponosna sam i što je Hrvatska još 1999. uvela u zakon zabranu tjelesnog kažnjavanja djece i time se pridružila najnaprednijim evropskim zemaljama. Smatram da se razvijenost  društva može procijenjivati i po tome kako se u njihovim sustavima provodi zaštita djece.

Pročitajte više >

Kako zaštititi dijete od rizika internetske komunikacije

Riječ ravnateljice Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba je u suradnji sa Hrabrim telefonom krajem protekle školske godine provela istraživanje o navikama i  iskustvima djece prilikom korištenja interneta, mobitela i drugih suvremenih tehnologija.

Pročitajte više >

Psiholog za svaku školu i dom zdravlja

Riječ ravnateljice Ovih dana u javnosti su aktualne rasprave o tome što nam donosi recesija. Aspekt koji je u tim raspravama zanemaren je kako će nedostatak novaca za javne potrebe utjecati na intervenciju kada dijete ima problem odnosno prevenciju problema kod djece i obitelji. Očekuje se da će se smanjivati razni troškovi pa je razumna briga kako će se to odraziti na budžet institucija koje brinu o djeci i njihovim obiteljima.

Pročitajte više >

Ljubav i granice u odgoju djeteta

Riječ ravnateljice Postalo je moderno iznalaziti eufemizme za djetetova neprihvatljiva ponašanja, pa tako kad roditeljima u društvu postane neugodno zbog njegova ponašanja počnu se opravdavati  da je dijete „hiperaktivno, živo ili  je takav temperament“.  Time roditelj umanjuje svoju odgovornost za nedovoljno usmjeravanje djeteta i neadekvatno postavljanje granica kroz odgoj.

Pročitajte više >