Riječ ravnateljice

Osnovali smo Roditeljski, Dječji i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Objavljeno: 15.04.2017.

Sukladno najboljim suvremenim praksama u svijetu proteklog smo tjedna osnovali Roditeljski odbor, Dječji odbor i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Želimo saznati potrebe djece i roditelja i s tim informacijama i sugestijama unaprijediti rad naše Poliklinike.

Zašto Roditeljski odbor?

Roditeljski odbor savjetodavno je tijelo u čijem radu trenutno sudjeluje sedam majki i očeva koji imaju želju i spremni su kao volonteri posvetiti svoje vrijeme unaprjeđivanju rada Poliklinike, ali i drugih institucija i organizacija u Hrvatskoj koje se bave zaštitom djece i mladih.

Članovi Roditeljskog odbora okupljat će se šest do deset puta godišnje, a djelovat će na dva načina:

a) kroz redovite sastanke i aktivnosti s ciljem dijeljenja iskustava, mišljenja i prijedloga vezanih uz rad Poliklinike,

b) kroz aktivnosti usmjerene na zalaganje za pozitivne prakse u okviru organizacija i sustava koji skrbe o zdravlju, dobrobiti i sigurnosti djece u Hrvatskoj.

Temeljni ciljevi rada Roditeljskog odbora obuhvaćaju:

1. identificiranje potreba djece i obitelji,

2. ukazivanje na područja u kojima su potrebne promjene,

3. davanje roditeljske perspektive prema određenim problemima u vezi zaštite djece i mladih koje će pomoći stručnjacima u suočavanju s tim problemima,

4. unaprjeđenje djelovanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba,

5. zalaganje za djeci prilagođen i obiteljski orijentiran pristup u zdravstvenom sustavu i sustavu zaštite djece u Hrvatskoj.

Zašto Dječji odbor i Odbor mladih?

Dječje sudjelovanje u svim odlukama i praksama koje se njih tiču jedno je od temeljnih principa Konvencije o pravima djeteta, među čijim je potpisnicama i Republika Hrvatska.

Pravo djece da ih se čuje osigurano je 12. člankom Konvencije o pravima djeteta koji nalaže:

,,Sve stranke će osigurati djetetu koje je sposobno oblikovati svoje osobno mišIjenje pravo na slobodno izražavanje svog mišIjenja o svim pitanjima koja se na njega odnose, i uvažavati to mišljenje u skladu s dobi i zrelošću djeteta.“

Drugim riječima, djeca i mladi imaju pravo slobodno izraziti svoje stavove i mišljenja, a naša je dužnost saslušati ih i razmotriti, omogućiti im sudjelovanje u pitanjima koja ih se tiču u skladu s njihovom dobi i najboljim interesom. Djeca na taj način mogu sudjelovati u donošenju odluka unutar obitelji, ali i škole, lokalne zajednice, javnih usluga i ustanova, vladine politike i pravosudnih postupaka.

Dječji odbori dio su djelovanja brojnih europskih organizacija, koje kroz njih potiču dječje sudjelovanje u procesima koji ih se tiču.

Naša odluka o osnivanju Odbora djece i Odbora mladih bila je potaknuta sljedećim razlozima:

• jer nam je važno čuti i razumjeti potrebe djece i mladih,

• jer nam je važno da njihove glasove čuju oni koje donose odluke koje izravno utječu na njih,

• jer im želimo poručiti da je njihovo mišljenje važno,

• jer želimo razvijati njihovu samosvijest, vjeru u sebe i osjećaj inicijative,

• jer ih želimo potaknuti da na pozitivan i prihvatljiv način sudjeluju u procesima koji ih se tiču.

Dječji odbor i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba savjetodavna su tijela usmjerena na poticanje institucionalnog djelovanja u skladu s potrebama i najboljim interesom djece i mladih.

Odbor djece okuplja djecu starosti od 7 do 11 godina, a Odbor mladih djecu i mlade starosti od 11 do 18 godina. Oba odbora za sada imaju po pet članova.

Članovi oba odbora okupljat će se šest do deset puta godišnje, a njihove aktivnosti uključuju rasprave, radionice i različite projekte koji će pomoći nama stručnjacima koji brinemo o njihovoj dobrobiti da to zaista radimo u skladu s njihovim potrebama i njihovim najboljim interesom.

Djelovanje Odbora djece i Odbora mladih usmjereno je na:

1. identificiranje potreba djece i mladih u okviru organizacija i sustava koji skrbe o mentalnom zdravlju, dobrobiti i sigurnosti djece u Hrvatskoj,

2. razumijevanje dječje perspektive prema određenim problemima u vezi zaštite djece i mladih koje će pomoći stručnjacima u suočavanju s tim problemima,

3. unaprjeđenje djelovanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u skladu s potrebama djece,

4. poticanje djeci prilagođenog pristupa u zdravstvenom sustavu i sustavu zaštite djece,

5. poticanje prakse dječjeg sudjelovanja u društvu.

Djelovanje Dječjeg odbora i Odbora mladih temelji se na sljedećim načelima:

Dobrovoljnost

Uključena djeca i mladi sami odabiru žele li biti članovima Odbora djece i Odbora mladih i hoće li sudjelovati u pojedinim aktivnostima i raspravama.

Obaviještenost

Prije odluke o sudjelovanju, djeca i njihovi skrbnici upoznati su sa svrhom, djelovanjem i mogućim ishodima aktivnosti Odbora djece i Odbora mladih. Djeci i mladima objašnjenja su pružena u skladu s njihovom dobi i razvojnom razinom.

Značajnost sudjelovanja

Djelovanje odbora usmjereno je na postizanje pozitivnih promjena u promicanju dobrobiti i zaštiti djece i mladih.

Poštivanje

U okviru djelovanja Dječjeg odbora i Odbora mladih poštuju se izneseni stavovi, osobna iskustva i osobnost sudionika.

Sigurnost

Djelovanje Dječjeg odbora i Odbora mladih ne smije ugroziti tjelesnu niti socio-emocionalnu dobrobit uključene djece, te se odvija u skladu s etičkim principima.

Djeca i mladi odbora bit će uključeni u radionice i projekte o dječjim pravima, o dječjem sudjelovanju u odlukama i procesima koji ih se tiču, o potrebama djece u zdravstvenim i drugim ustanovama, o potrebama djece čiji se roditelji razvode, o ulozi pozitivne školske klime u prevenciji vršnjačkog nasilja, o nasilju na internetu, prekomjernom korištenju interneta i svim drugim temama koje potaknu djeca i mladi… Organizirat ćemo im posjete ustanovama i tijelima koja skrbe o djeci i mladima, i druge aktivnosti koje će sami potaknuti.

Zahvaljujem i roditeljima i djeci i mladima članovima Roditeljskog odbora, Dječjeg odbora i Odbora mladih koji su prihvatili pridonijeti svojim angažmanom, svojim slobodnim vremenom i svojim idejama unaprjeđenju dobrobiti djece i mladih i njihovih obitelji u Hrvatskoj.

Vjerujem da ćemo u skoro vrijeme moći i mi i predstavnici sva tri odbora izvijestiti i o rezultatima njihovog konkretnog angažmana.Riječ ravnateljice - svi članci

Postignuća Poliklinike u proteklih 15 godina

Riječ ravnateljice Danas smo proslavili 15 godina rada naše Poliklinike. Zahvaljujem svima koji su došli uveličati našu proslavu i podržati naš rad. Najviše hvala djeci i mladima iz naših odbora djece i mladih i djeci hrvatskih škola koja su nam poslala svoje radove i poruke odraslima, što su nam pomogli na svoj autentičan način izraziti jasno poruku za što se mi u Poliklinici zalažemo. Njihove poruke o tome što trebaju i očekuju od nas roditelja i odraslih ganule su sve prisutne u Preporodnoj dvorani HAZU. Na ovom bih mjestu željela ukratko predstaviti rad i postignuća naše Poliklinike u ovih 15 godina:

Pročitajte više >

Kada djetetu treba pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja?

Riječ ravnateljice Primjećujemo da roditelji ponekad oklijevaju pri traženju pomoći stručnjaka mentalnog zdravlja za svoje dijete i obitelj. U našoj kulturi i dalje se ponekad negativno gleda na obraćanje psihologu ili psihijatru. Roditelji mogu doživjeti osudu okoline, u smislu da s njihovim djetetom ili s njima nešto nije u redu, da nisu sposobni sami riješiti problem i slično. Takav stav okoline kod roditelja može izazvati sram i otpor, kod njih se može razviti ljutnja prema djetetu koje „radi probleme“ te roditelji psihološke teškoće djeteta mogu početi uzimati osobno.

Pročitajte više >

SCREEN TIME: Prvo nacionalno istraživanje Poliklinike o izloženosti predškolske djece svim ekranima

Riječ ravnateljice Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba proveli su prvo nacionalno istraživanje o maloj djeci pred malim ekranima u vrtićima diljem Hrvatske 2016. i 2017. godine. Prije svega želimo zahvaliti svim ravnateljima vrtića i stručnim suradnicima koji su nam izašli u susret i pomogli u prikupljanju podataka. Najveća zahvala ide roditeljima koji su vrijedno i marljivo ispunjavali naše upitnike i uložili vrijeme, trud i povjerenje u naše istraživanje. Rezultati koje ćemo vam predstaviti dolaze od  655 roditelja djece predškolske dobi.

Pročitajte više >

Osnovali smo Roditeljski, Dječji i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Riječ ravnateljice Sukladno najboljim suvremenim praksama u svijetu proteklog smo tjedna osnovali Roditeljski odbor, Dječji odbor i Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Želimo saznati potrebe djece i roditelja i s tim informacijama i sugestijama unaprijediti rad naše Poliklinike.

Pročitajte više >

Dragi roditelji, grlite svoju djecu što češće i govorite im da ih volite

Riječ ravnateljice Dragi roditelji, grlite svoju djecu što češće. Govorite im da ih volite, da vjerujete njima i u njih. Ne bojte se da ćete ih time razmaziti (razmaženost je kada umjesto njih radite njihove zadatke i obveze). Sasvim suprotno, mnoštvom zagrljaja i izraza ljubavi pomoći ćete im da odrastu u samopouzdane, sretne, samosvjesne i odgovorne osobe koje će biti u stanju donositi mudre i zrele odluke.

Pročitajte više >

Naša je zajednička odgovornost priznati da seksualno zlostavljanje djece postoji u našem društvu

Riječ ravnateljice U Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba svakodnevno radimo sa seksualno zlostavljanom djecom i njihovim obiteljima. S ponosom mogu reći da kod nas pronalaze sigurno mjesto na kojem dobivaju pomoć i podršku. Povodom Međunarodnog dana zaštite seksualno zlostavljane djece koji se obilježava 18. studenog, pročitajte naše publikacije o tome kako prepoznati i kako reagirati ako je dijete seksualno zlostavljano:

Pročitajte više >

PORAST SUICIDA DJECE I MLADIH: Kako prepoznati problem i pomoći

Riječ ravnateljice Samoubojstvo je jako teška tema većini laika, ali i stručnjaka, osobito kada se radi o djeci i mladima. Većini ljudi gotovo je nemoguće prihvatiti i razumjeti da bi si neka mlada osoba oduzela život. Međutim, samoubojstvo je drugi najčešći uzrok smrti mladih u dobi od 10 do 24 godine. Gotovo petina mladih koji u toj dobi izgube život počine samoubojstvo. Zabrinjavajući je podatak da je zadnjih godina zabilježen porast samoubojstava od 65% za osobe u dobi od 15 do 24 godine.

Pročitajte više >

Uz Međunarodni dan obitelji: 4 stupa roditeljstva

Riječ ravnateljice Obitelj je jezgra društva, kako kroz povijest, tako i danas. Svaka obitelj drugačija je na svoj način, no sve ih u temelju povezuje ljubav i zajedništvo. Suvremeno doba donosi brojne promjene i izazove u obiteljskom životu. Pa tako danas postoje razne vrste obitelji – one u kojima roditelji žive zajedno, one u kojima su roditelji rastavljeni, one u kojima roditelji nikad nisu bili u braku, u kojima jedan od roditelja ima novog partnera, obitelji s istospolnim partnerima, obitelji u kojima je jedan od roditelja preminuo, udomiteljske, posvojiteljske obitelji i tako dalje.

Pročitajte više >

UZ MEĐUNARODNI DAN ODGOJA BEZ BATINA: Što umjesto batina?

Riječ ravnateljice Međunarodni dan odgoja bez batina obilježavamo 30. travnja. Svakom djetetu su potrebni poštovanje, fizička dobrobit, pohvala, pažnja, povjerenje, ljubav. Nježno roditeljstvo zahtjeva vještine, znanja i stav da djecu ne treba tući nego ih tretirati s poštovanjem, ljubavlju i osjećajima da su vrijedni. Ponekad roditelji ne žele povrijediti djecu, ali se nađu u situacijama kada su njihove želje za kontroliranjem  jače od želja da ne povrijede. Koriste udaranje djece kao način da pokažu svoju ljutnju i neodobravanje djetetovog ponašanja.

Pročitajte više >

NAŠE ISTRAŽIVANJE: Koliko vremena i uz koje rizike djeca provode na internetu i Facebooku

Riječ ravnateljice Hrabri telefonPoliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su ove godine istraživanje o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook, na uzorku od 1489 djece u Hrvatskoj, u dobi od 11 do 18 godina, u školama u ruralnim i u urbanim sredinama. Potvrđeno je ono što smo i očekivali: postoji gotovo potpuna pokrivenost dječje populacije Facebook mrežom. Naime, čak 93% djece ima otvoren Facebook profil, a njih 18% i više njih. Većina ispitane djece, njih 68%, otvorilo je svoj profil prije 13-te godine, koja je granična starost kada je dozvoljeno pristupanje ovoj društvenoj mreži.

Pročitajte više >

Provodimo nacionalno istraživanje o djeci na internetu i Facebooku

Riječ ravnateljice Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabrog telefona provode veliko nacionalno istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook te o povezanosti tih iskustava s njihovim emocionalnim karakteristikama, ponašanjima i odnosima s vršnjacima.

Pročitajte više >

Slavimo 10 godina rada Poliklinike

Roditeljima i djeci se zahvaljujem na povjerenju, jer kao stručnjak mentalnog zdravlja s dugogodišnjim iskustvom znam koliko je hrabrosti i povjerenja potrebno da se progovori o teškim temama kojima se bavi naša Poliklinika.

Riječ ravnateljice Prošlo je deset godina otkako smo djeci i njihovim obiteljima otvorili vrata Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, specijalizirane ustanove za rad s traumatiziranom djecom, koja je prva u Hrvatskoj ponudila multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane i traumatizirane djece prema modelu kakav se primjenjuje u razvijenim zemljama.

Pročitajte više >

Obilježavamo 50 godina otkako je dr. Kempe definirao sindrom pretučenog djeteta

Objavljivanje članka u uglednom znanstvenom časopisu 7. srpnja 1962. godine smatra se najznačajnijm događajem u stvaranju svijesti o postojanju zlostavljane djece i odgovornosti stručnjaka za njihovu zaštitu.

Riječ ravnateljice Ove se godine navršava 50. godina otkako je američki pedijatar dr. Henry Kempe sa suradnicima objavio članak o sindromu pretučenog djeteta, 7. srpnja 1962. godine u Journal of the American Medical Association. U njemu definira sindrom pretučenog djeteta kao «kliničko stanje kod djece koja su bila izložena ozbiljnom fizičkom zlostavljanju od strane roditelja ili skrbnika.»

Pročitajte više >

Naša Poliklinika u Europskoj Uniji

Pozvani smo predstaviti našu praksu saslušavanja djece-žrtava tijekom pretkaznenog postupka u djeci prilagođenom okruženju na seminaru Vijeća Europe 9. veljače 2012. u Strasbourgu.

Riječ ravnateljice Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba otvara se mogućnost još bolje i šire suradnje s Vijećem Europe i zemljama članicama Europske Unije.  Naša ustanova sudjeluje od  u kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje sekusalnog nasilja nad djecom "Jedno od pet" od njenog početka, a pozvani smo predstaviti naš rad na seminaru Vijeća Europe održanom 9. veljače 2012. u Strasbourgu.

Pročitajte više >

Flander UN Poliklinika u kampanji za svijet bez seksualnog zlostavljanja djece

Sudionici okruglog stola i prisutni panelisti su u daljnjoj diskusiji naglasili da model rada naše Poliklinike može služiti kao primjer dobre prakse i drugim državama u svijetu.

Riječ ravnateljice Velika je čast za Polikliniku i za struku u Hrvatskoj da sam pozvana sudjelovati u predstavljanju ove kampanje Vijeća Europe prezentacijom rada naše Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba koja je prepoznata kao uspješan model rada s traumatiziranom djecom, kao i edukacije i koordinacije stručnjaka na svim razinama prevencije i intervencije, a na tragu upravo onoga što kampanja Vijeća Europe promiče.

Pročitajte više >

New York: Predstavljanje Poliklinike u Ujedinjenim Narodima

Kampanja Vijeća Europe

Riječ ravnateljice Kada sam prije dvadesetak godina kao psihologinja u Dječjoj bolnici počela raditi sa seksualno zlostavljanom djecom - za koju su i stručnjaci i javnost tada još teško priznavali da postoje -  nisam se nadala da će jednog dana postojati Poliklinika za zaštitu te djece u Zagrebu koja će biti uključena u kampanju Vijeća Europe "Zaustavimo spolno nasilje prema djeci."

Pročitajte više >

Žrtvama bullyinga nužna je pomoć odraslih

Riječ ravnateljice Odrasli, pa čak i stručnjaci koji rade s djecom, često opravdavaju izostanak reakcije nakon što dobiju informaciju o međuvršnjačkom nasilju, time da je “uvijek bilo sukoba i tučnjava među djecom”. Neki čak to smatraju poželjnim dijelom odrastanja jer “tako djeca jačaju”. Istina je, doista,  da je sukoba među djecom uvijek bilo, no razlike su između običnog dječjeg sukoba i bullyinga brojne: bullying je dugotrajan, kroničan, nema stvarnog povoda za sukob, a žrtva je uvijek zbog nečega slabija od svog počinitelja, odnosno grupe počinitelja. I zato je toj djeci potrebna pomoć odraslih.

Pročitajte više >

Pozitivno roditeljstvo zahtijeva potporu društva

Riječ ravnateljice Ponosna sam što je kampanja Vijeća Evrope „Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece“  krenula upravo iz Hrvatske Ponosna sam i što je Hrvatska još 1999. uvela u zakon zabranu tjelesnog kažnjavanja djece i time se pridružila najnaprednijim evropskim zemaljama. Smatram da se razvijenost  društva može procijenjivati i po tome kako se u njihovim sustavima provodi zaštita djece.

Pročitajte više >

Kako zaštititi dijete od rizika internetske komunikacije

Riječ ravnateljice Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba je u suradnji sa Hrabrim telefonom krajem protekle školske godine provela istraživanje o navikama i  iskustvima djece prilikom korištenja interneta, mobitela i drugih suvremenih tehnologija.

Pročitajte više >

Psiholog za svaku školu i dom zdravlja

Riječ ravnateljice Ovih dana u javnosti su aktualne rasprave o tome što nam donosi recesija. Aspekt koji je u tim raspravama zanemaren je kako će nedostatak novaca za javne potrebe utjecati na intervenciju kada dijete ima problem odnosno prevenciju problema kod djece i obitelji. Očekuje se da će se smanjivati razni troškovi pa je razumna briga kako će se to odraziti na budžet institucija koje brinu o djeci i njihovim obiteljima.

Pročitajte više >

Ljubav i granice u odgoju djeteta

Riječ ravnateljice Postalo je moderno iznalaziti eufemizme za djetetova neprihvatljiva ponašanja, pa tako kad roditeljima u društvu postane neugodno zbog njegova ponašanja počnu se opravdavati  da je dijete „hiperaktivno, živo ili  je takav temperament“.  Time roditelj umanjuje svoju odgovornost za nedovoljno usmjeravanje djeteta i neadekvatno postavljanje granica kroz odgoj.

Pročitajte više >