Mediji o nama

NOVI LIST: “O sigurnosti na Internetu već u dječjim vrtićima”

Objavljeno: 22.08.2017.

Autorica Ljerka Bratonja Martinović u Novom listu 18. kolovoza 2017. objavila je temu povodom nestanka 13-godišnje djevojčice koju je na odlazak od kuće nagovorio  ”prijatelj” na Facebooku:

“Dok policija utvrđuje je li se u slučaju nestanka djevojčice iz Triblja radilo o bijegu od kuće ili o otmici, stručnjaci upozoravaju na sve veću pogibelj koja djeci prijeti s interneta. Odgovornost za podučavanje djece sigurnom korištenju interneta, kažu, nije na roditeljima, nego na državi koja godinama propušta osigurati takvu poduku djece već od predškolske dobi. Nestanci adolescenata u Hrvatskoj nisu česti, a uglavnom se svedu na to da je dijete iz radoznalosti ili drugog razloga jednostavno otišlo od kuće. Kaznena djela otmice ili trgovanja ljudima, kažu podaci iz pravosuđa, u toj su dobi iznimno rijetka.

– Ne bi se moglo reći da je broj nestanaka adolescenata u porastu ili da je ovo alarm za roditelje, kaže sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda, Lana Peto Kujundžić. – Tinejdžersko je doba praćeno potragom za novim iskustvima, uzbudljivim stvarima, tajnama… Je li se ovdje radilo o mladalačkom ispadu ili o kaznenom djelu, posao je za istražitelje. Oni, među ostalim, trebaju utvrditi jesu li roditelji dovoljno sigurne osobe, brinu li o djetetu, osiguravaju li mu nastavak obrazovanja.”

Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander naglasila je da je  ”istraživanje zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih iz 2013. godine pokazalo da je svako deseto dijete spremno naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta. Od 1.400 djece obuhvaćene tim istraživanjem, njih 120 je bez pratnje otišlo na susret s poznanikom s interneta.

– Djeca često stječu prijatelje on-line, o kojima ništa ne znaju. Ona su nekritična, ne mogu donositi zrele odluke, a ne možemo očekivati da će svi roditelji moći kontrolirati aktivnosti svoje djece na društvenim mrežama jer djeca o kompjuterima znaju više nego odrasli – upozorava ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander.

Istraživanje iz ove godine pokazalo je da djeca u dobi od dvije do šest godina dnevno pred ekranom TV-a, tableta ili kompjutera provedu od dva do 2,5 sata, a vikendom i više od tri sata.

– Dali smo im alat, a nismo ih naučili kako ga koristiti, veli Buljan Flander i poziva Ministarstvo obrazovanja da već u dječje vrtiće uvede program sigurnog korištenja interneta.”

Cijeli tekst iz Novog lista pročitajte ovdje: http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/SLUCAJ-BARBARE-VIDOVIC-Uzimanje-djeteta-za-brak-povlaci-zatvorsku-kaznu-u-trajanju-i-do-15-godina