Novosti

I Split treba polikliniku za zaštitu djece

Objavljeno: 09.03.2010.

Dr. Domagoj Štimac, zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, te dječji psihijatar u splitskoj Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju dr. Silvana Krnić sudjelovali su u Splitu na okruglom stolu na temu otvaranja regionalnih poliklinika za zaštitu djece.

Naime, jedini takav centar zasada postoji samo u Zagrebu. Svi sudionici su istaknuli činjenicu da veliki broj djece u čitavoj Hrvatskoj pati zbog nasilja te manipulacije i psihičkog zlostavljanja vezanog uz razvod braka, a na području Splitsko-dalmatinske županije unutar sustava zdravstva u ovom trenutku postoje samo dva dječja psihijatra koji rade u neadekvatnim uvjetima.

Domagoj Štimac je obavijestio prisutne da je od 1.000 djece koji su prošle godine bili obrađeni u poliklinici u Zagrebu njih 45 posto došlo iz drugih krajeva Hrvatske.

Silvana Krnić kazala je da jedna trećina invalida taj status ima zbog psihičkih poteškoća, dok dijete koje nije tretirano zbog psihičkih poteškoća kasnije postaje odrasla osoba sa psihičkim smetnjama i naglasila je ekonomski aspekt tog podatka.

Pročitajte vijest na t-portalu.